2014. május 14., szerda

Távmunka átverések

Ha szeretnél a neten pénzt keresni, legalább olyan fontos tisztában lenni azzal, hogy mi az, amit érdemes csinálni, mint azzal, hogy mi az, ami nem. A magyar net is tele van átveréssel, de szerencsére elég könnyen fel lehet ismerni őket.

  • Ha egy oldalon látszik, hogy össze van dobva, néhány óra alatt készült, tele van helyesírási hibákkal, több banner van rajta, mint szöveg, olyan, mintha egy kisiskolás írta volna, látszik, hogy nem igazán ért a nethez az, aki csinálta, ráadásul mindez ingyenes tárhelyen van, akkor nagy valószínűséggel belefutottál valakibe, aki rendes munka nélkül próbál meggazdagodni, és azt reméli, hogy majd te dolgozol helyette, ha rábeszél, hogy jelentkezz az ő linkjein keresztül bizonyos oldalakra. Ez még nem feltétlenül baj, de az ilyen oldalak általában olyan módszereket hirdetnek, amikhez nem kell semmilyen szaktudás (nézegess reklámokat, és fizetnek stb.), és ezekkel az oldalakkal nem lehet pénzt keresni, vagy ha igen, akkor csak egészen minimálisat (jellemzően "napi öt perc munkával 10 Ft-ot", és hasonló ajánlatok).
  • Ha egy olyan hirdetésbe futsz egy apróhirdető oldalán, ami távmunkát hirdet, de nem mondja meg, hogy pontosan mi a munka, helyette költői kérdéseket tesz fel arról, hogy jó lenne-e gazdagnak lenni, és arra próbál rábeszélni, hogy tedd rendbe az életedet, akkor biztos lehetsz benne, hogy titkol valamit. Jobb esetben csak ő is egy olyan "munkát" ajánl, amivel csak az idődet pazarlod, rossz esetben megpróbál pénzt kérni tőled. Ha valaki apróhirdetőkben kínál online pénzkeresési lehetőségeket, akkor a dolog végén nagy valószínűséggel a te munkád is az lesz, hogy apróhirdetésekben fogod kínálni ugyanazokat a pénzkeresési lehetőségeket.
  • Ne adj pénzt! Mindegy, hogy kezdőcsomagért, vagy munkaajánlatokért vagy miért kéri az illető, ne adj pénz azért, hogy dolgozhass! Ha valaki pénzt kér a munka elkezdéséért, akkor szinte teljesen biztos lehetsz benne, hogy csalásról van szó.
  • Ha valami túl jól hangzik, az azért van, mert hazugság. Ez persze nem mindig így van, de az olyan szövegek, amiken látszik, hogy hatáskeltés a célja, általában ebbe a kategóriába tartoznak. Ha valaki gyors meggazdagodást, életed végéig járó jövedelmet ígér, vagy havi többmillió Ft-os bevétellel dicsekszik, és közben apróhirdetéseket ad fel vagy nincs pénze egy saját domain névre, akkor joggal gyanakodhatsz.
  • Ha valaki nem tud jól magyarul, mégis magyar nyelvű apróhirdetéseket ad fel vagy magyar oldalakat készít ingyenes tárhelyeken, óvakodj tőle! Valószínűleg gépi fordítással találkoztál, és átveréssel állsz szemben.
  • Figyelj a szóhasználatra: ha valaki nem bejelentett állást kínál, mégis rendszerint "távmunka" és "állás" szavakat használ "vállalkozás" helyett, valószínűleg más téren is félrebeszél.
Összesítve tehát: soha ne adj pénzt közvetlenül a munkalehetőségért, kerüld a hatásvadász szövegeket és a gagyi oldalakat, és végül: mindig nézz utána neten az ajánlatnak, mielőtt élsz vele!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Surveytime - azonnal fizető oldal, kezdőknek is ideális!

Olyan sok online kérdőív kitöltésért fizető oldal létezik , hogy ha valaki bele akar vágni a pénzkeresésnek ebbe a módjába, könnyen elveszik...