2014. július 23., szerda

Mikromunkák

A stock fotózáshoz hasonlóan a mikromunkák végzéséhez sem szükséges saját honlap, így bármikor elkezdhető, ha birtokodban van valamilyen tudás, amire másoknak szüksége lehet. A mikromunkás oldalakon felajánlhatod valamilyen tudásodat, vagy licitálhatsz a mások által kiírt feladatokra, és a munka elvégzéséért természetesen megkapod a fizetséget.

A legnagyobb ilyen mikromunkás oldal az úgy-ahogy már magyarul is tudó Freelancer, ahol neked kell licitálnod a kiírt feladatokra. Az oldalnak ugyan van magyar felülete, de a munkáltatók szinte kivétel nélkül angolul beszélnek, ezért angoltudás nélkül nem fogsz sokra menni az oldalon. Szakmabeli tudásodat (és a szakma alatt is nagyon sok mindent lehet érteni, programozhatsz, designolhatsz, keresőoptimalizálhatsz, írjatsz és így tovább) tesztek kitöltésével, illetve egyszerűbb munkák olcsó elvállalása után kapott értékelésekkel tudod bizonyítani. Ha az áron alul adott apró munkákkal megszerezted a kellő reputációt, utána már nagyobb munkákért is jó eséllyel indulhatsz, sőt, akár olyan feladatokat is elnyerhetsz, amik évekre szóló folyamatos, fizetett elfoglaltságokat jelentenek számodra.

Ha nincs igazán eladható számítógépes szaktudásod, a Fiverr-rel, és klónjaival akkor is tudsz pénzt keresni, csak valamilyen vicces vagy érdekes dolgot kell kitalálnod, amiért más hajlandó 5-10 dollárt fizetni. Ezeken az oldaladon te adod meg, hogy mire vagy hajlandó egy fix díjazásért, és mások megvehetik azt. Mint mindenhol, itt is érdemes megnézni, hogy mik vannak a toplistán, azaz, hogy mik a népszerű "gigek".

Ha úgy gondolod, hogy még ez is sok neked, túl nagy a verseny és nem vagy elég kreatív, beállhatsz gyári munkára is a "mesterséges mesterséges intelligencia" gyárba. A Clickworker és az Amazon Turk oldalon olyan feladatokat kell elvégezned, amikre a mesterséges intelligenciák még épp nem alkalmasak, de amúgy ész nélkül végig lehet menni rajtuk. Ilyen például a bizonyos fajta szövegfelismerés, és hasonló feladatok. Itt az elvégzett munka mennyisége után kapod a pénzt. A Clickworker ezen felül cikkírási, fordítási, fotózási és hasonló feladatokat is ad néha.

Ha tudsz angolul, és van szaktudásod, nem nehéz munkát találni az Interneten. A különböző webmester fórumokon mindig keresnek programozókat, cikkírókat, designereket, logótervezőket, így arrafelé is érdemes körülnézni. Hogy az apróbb, szaktudást nem igénylő munkák mennyire érik meg, az pedig mindenkinek a saját döntésére van bízva.

2 megjegyzés:

  1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  2. Magyar megoldás a https://microjob.hu. Ott már az angol tudás sem létszükséglet.

    VálaszTörlés

Surveytime - azonnal fizető oldal, kezdőknek is ideális!

Olyan sok online kérdőív kitöltésért fizető oldal létezik , hogy ha valaki bele akar vágni a pénzkeresésnek ebbe a módjába, könnyen elveszik...