2014. június 25., szerda

Hatékony számítógép használat

Ugyanaz a munka tarthat 5 percig vagy akár egy óráig is, attól függően, hogy milyen módszereket használsz a véghezviteléhez. Tapasztalataim szerint a legtöbb számítógép használónak kifejezetten problémái vannak a hatékonysággal: nem használnak megfelelő segédeszközöket, felesleges lépéseket iktatnak a munkába és így tovább. Érdemes végignézni, hogy miből áll az éppen aktuális feladatod, és elgondolkodni rajta, hogyan lehetne gyorsítani. Gyakran meg fogsz lepődni...

Több monitor használata

Ugyan befektetést igényel, de hihetetlen módon segíteni tudja a hatékony munkavégzést egy második monitor (vagy laptop esetén egy külső monitor) beszerzése. Én a fő monitoromon teljes képernyőben az egyik böngészőmet szoktam futtatni, a másik (nagyobb) monitoron pedig szépen egymás mellé elhelyezve ki van rakva a szövegszerkesztőm, a fájlkezelőm és a másik böngészőm. Így szinte soha nem kell váltogatnom az ablakok között, és minden információt egyszerre el tudok érni. Ha megteheted, három monitor még hatékonyabb eszköz lehet, valahol azt olvastam, hogy egészen hat monitorig növeli a hatékonyságot (utána már túl könnyű elveszíteni az egérkurzort).

Programozható egér

Rengeteg billentyűzethez való felesleges nyúlkálást meg lehet spórolni egy programozható gombokkal rendelkező egérrel, például egy Logitech Performance MX-el. Bár ezek az egerek 20-30 000 Ft körül mozognak, segítségükkel nagyon gördülékeny lesz a munkavégzés. Én egérrel tudok például vágólapra/ról másolni, teljes szöveget kijelölni, entert nyomni és szöveget törölni is, így egy űrlap kitöltése pillanatok alatt megvan.

ClipX

Az egyik leghasznosabb kiegészítő program a ClipX nevű ingyenes vágólapkezelő alkalmazás lehet. Ennek lényege, hogy ahelyett, hogy csak a legutóbbi vágólapra helyezett adatokat érhetnéd el, egy menü segítségével a legutóbbiakat mind eléred, és dolgozhatsz velük. Ezzel rengeteg lassú ide-oda ablakváltást és újra vágólapra helyezést spórolhatsz meg.

Böngésző kiegészítők

Az adott munkád jellegétől függően rengeteg hasznos böngészőkiegészítőt tudsz szerezni, így érdemes körülnézni, hogy mik segíthetnek számodra. Nekem az egyik leghasznosabbnak Firefox alatt a Firegesures bizonyult, aminek a segítségével a gyorsbillentyűk mintájára különböző "gyorsegerentyűket" lehet beállítani, például azt, hogy a jobb egérgomb lenyomása közben az egeret lefele húzva bezáródjon az adott ablak és hasonlók. Szánj időt rá, hogy minél több hasznos funkciót beállíts és megjegyezz, mert ezek is rendkívül hatékonnyá tehetik a munkádat.

Egy másik nagyon hasznos Firefoxos kiegészítő a Lazarus: form recovery, ami az egyszer már kitöltött űrlapok újra kitöltésében segít. Hasznos, ha valamiért elvesztettél egy félig kitöltött űrlapot, vagy linkeket ajánlasz ugyanazzal a szöveggel.

A Multiple Tab Handler segítségével egyszerre több ablakkal lehet műveleteket végezni, például bezárni vagy újratölteni őket.

Természetesen rengeteg jó kiegészítő áll rendelkezésre fejlesztéshez is, de itt most csak a hatékonyságról akarok szólni.

Gyorsbillentyűk, szövegkiegészítések

Fontos, hogy a szövegszerkesztő támogassa valamilyen formában a gyakran használt szövegek gyorsabb bevitelét, például lehessen gyorsbillentyűket vagy szövegkiegészítést beállítani különböző HTML, CSS vagy PHP parancsok kiírásához, ne kelljen mindig legépelned feleslegesen ugyanazokat a szavakat. Ehhez sok különböző ingyenes és fizetős, kifejezetten fejlesztésre szánt szövegszerkesztő program rendelkezésre áll, a lényeg, hogy szánj rá időt, hogy kitanuld a használatukat - vissza fogják hozni a befektetést.

Zen coding

Ha gyakran írsz HTML kódokat, a Zen codingot támogató szövegszerkesztődet imádni fogod. Ennek lényege, hogy a teljes HTML kiírása helyett, csak rövidítéseket kell írnod. Pl. a <div id="oldal"></div> helyett elég annyit írnod, hogy div#oldal, és megnyomni az adott szerkesztőben erre a célra kijelölt gombot. Ha szeretnél egy listát készíteni linkekből, az ul#lista>li*5>a elkészíti neked:

<ul id="lista">
<li><a href=""></a></li>
<li><a href=""></a></li>
<li><a href=""></a></li>
<li><a href=""></a></li>
<li><a href=""></a></li>
</ul>

Azt hiszem, nem szükséges részletezni, hogy mennyivel gyorsabb így a HTML oldalak írása.

Automatizálás

Végül, ha tudsz programozni, számtalan feladatot automatizálhasz. Ha nem, még mindig kereshetsz megoldásokat neten, hátha valaki már megtette helyetted...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Surveytime - azonnal fizető oldal, kezdőknek is ideális!

Olyan sok online kérdőív kitöltésért fizető oldal létezik , hogy ha valaki bele akar vágni a pénzkeresésnek ebbe a módjába, könnyen elveszik...