2014. május 26., hétfő

Honlapkészítés alapok

Mi a minimális tudnivaló egy honlap elkészítéséhez? Kell tudni magyarul, angolul vagy valamilyen más nyelven, és kell ismerni egy ingyenes blogszolgáltatót (pl. Blogger). Mivel minden lépés egyértelműen le van írva, ennyi igazából elég ahhoz, hogy belekezdj a honlapkészítésbe.

A következő szint az, hogy egy kicsit tisztába jössz a netes fogalmakkal. Mi az a link, az URL és társai. Ha egy ideje már netezel, jó esélyed van rá, hogy ezekkel már most is tisztában vagy, de vannak fontos, de talán kevésbé ismert fogalmak is, mint például a keresőoptimalizálás.

Ha ismét lépni szeretnénk a minőségibb honlapkészítés irányába, a saját domain és tárhely vásárlása a következő lépés. Itt még mindig viszonylag egyszerű a dolgod, hiszen azon kívül, hogy megrendeled ezeket, csak annyit kell megtanulnod, hogy hogyan kell WordPress-t telepíteni (ez egy ingyenes program, amit ha feltelepítesz, kb. hasonló felületed lesz az oldaladon, mint az ingyenes blogszolgáltatóknál).

A WordPress kiismerése, a kiegészítők, különböző designok megismerése lehet egy következő lépés.

A WordPress használata során is hasznos ha tudod, hogyan épül fel egy weboldal, mi az a HTML (ez a nyelv mondja meg, hogy milyen elemekből, pl. lista, link stb. áll egy oldal), CSS (ezzel lehet leírni, hogy hogyan nézzenek ki a dolgok, pl. milyen színe legyen valaminek) és JavaScript (ezzel lehet a böngésződben futó programokat írni). Ha ezeket megtanulod, sokkal jobban a saját képedre fogod tudni formálni a WordPresst, vagy más alkalmazást, amit a weboldaladon futtatsz.

A fenti tudással felvértezve megpróbálhatsz saját weboldalt készíteni az alapoktól. Te írod a HTML-t, a CSS-t, ha kell, a JavaScriptet, te készíted a designt, a képeket. Itt a legnagyobb újdonság a design és a felület megtervezése és elkészítése lesz, amihez ismét sokat kell tanulni a weboldal használhatóságról, az olyan technikákról mint pl. CSS sprite, és hasonlók. Itt szóba jöhetnek még egyéb technológiák, például jQuery és hasonlók is. Ez egy nagy lépés, hónapokat kell intenzív tanulással tölteni, ha viszonylag gyors sikerre vágysz.

Végül, ha szeretnél valamilyen saját közösségi oldalt, webes alkalmazást vagy csak könnyebben karbantartható weboldalt készíteni (esetleg olyasmit, ami "dolgozik helyetted"), meg kell tanulnod a PHP-t (vagy valamilyen más, a szerveren futó programnyelvet), illetve az SQL (adatbázis) használatát is. Ez megint egy nagy lépés, sok tanulnivalóval, de ha ezeket is megtanulod, minden tudás a birtokodban lesz, hogy az alapoktól kezdve felépíts egy modern honlapot. Ha ez a célod, sokat segít, ha társulsz valakivel, így neked csak a honlapkészítés bizonyos részeit kell profin megtanulnod, és neki is elég egy részterületet ismernie.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Surveytime - azonnal fizető oldal, kezdőknek is ideális!

Olyan sok online kérdőív kitöltésért fizető oldal létezik , hogy ha valaki bele akar vágni a pénzkeresésnek ebbe a módjába, könnyen elveszik...