2014. április 13., vasárnap

Az internetes munka utáni adózás

Nem érdemes belekezdeni a netes pénzkeresésbe anélkül, hogy egy kicsit tisztáznánk a dolog jogi részét. Ha üzletszerűen végzel valamilyen tevékenységet, akkor bizony adóznod kell utána. Ha jelenleg van főállású munkahelyed, akkor ez nem olyan nagyon vészes, mivel a magánvállalkozói kiváltása után sem kell havi járulékokat fizetned, fizeti azt helyetted a munkahelyed. Ha nincs állásod, akkor a helyzet problémásabb, mivel amint kiváltod a magánvállalkozóit, minden hónapban fizetned kell a minimálbér utáni járulékokat, és máris havi 70.000 Ft körüli mínuszban vagy, miközben bevételed még semmi. Ezzel pedig mondanom sem kell, nagyot lehet bukni. (Mint ahogy azzal is, ha nem fizetsz adót - amellett, hogy a büntetéssel együtt kb. minden korábbi (és esetleg már elköltött) bevételedet elveszik, akár börtönbüntetést is kaphatsz.)

Egy másik lehetőség lehet - de itt és most jelzem, hogy ehhez nem értek, szóval ne hallgass csak úgy rám -, hogy adószámos magánszemélyként adsz számlát vagy ingóság bérbeadása címen vallod be a tevékenységet magánszemélyként, és így csak személyi jövedelemadót és egészségügyi hozzájárulást kell fizetned. Ezt a lehetőséget neten ajánlják egyes oldalak, de én nem mentem bele a témába részletesen, mivel amúgy is volt már vállalkozásom, amikor ebbe az egészbe belekezdtem. Mivel az adózási tanácsok nyújtását mindenképpen szeretném elkerülni, nem is fogok most utánanézni ezeknek a dolgoknak. Mindenki tegye meg, és döntsön a saját felelősségére. :)

Egy biztos megoldás lehet viszont, ha belekezdesz a netes birodalmad építésébe, de a pénzkeresés részét későbbre hagyod - majd akkor foglalkozol vele, ha már eléggé befutottak az oldalaid, hogy kitermeljék a szükséges összeget.

Az adózás pontos rendjéről egy könyvelőtől kérhetsz tanácsokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Surveytime - azonnal fizető oldal, kezdőknek is ideális!

Olyan sok online kérdőív kitöltésért fizető oldal létezik , hogy ha valaki bele akar vágni a pénzkeresésnek ebbe a módjába, könnyen elveszik...